Zdroj: http://www.draci.net/wind-explorer.a121.html  •  Vydáno: 19.7.2011 23:07  •  Autor: PeVal

Wind Explorer

Wind Explorer Auto na vítr přejelo Austrálii za 18 dnů. Elektroauto nabíjené pomocí větrné turbíny s možností využítí i tažného draka. Taženo drakem ujelo okolo 480 km ...

Projekt "Wind Explorer" se inspiroval nápady na omezení negativního dopadu dopravy na životní prostředí, ale se zachováním stejné mobility.

Jako první na světě soběstačný "windmobil" přejel napříč australským kontinentem. Dva vývojáři a piloti Stefan Simmerer a Dirk Gion pozorovali každý den, jak se mění klima. Jak zásahy člověka ovlivňují počasí. Proto při návrhu a stavbě "windmobilu" použili lehké stavební materiály a lithium-iontové baterie. Díky tomu "Wind Explorer" používá pouze zlomek energie z dnešních vozů se spalovacím motorem. Explorer je lehký elektricky, větrem a drakem poháněné vozidlo a to vše v jednom.

Wind Explorer Wind Explorer Wind Explorer Wind Explorer

Každý den, v průběhu roku, na 5000 kilometru dlouhé větrné cestě od pobřeží k pobřeží, přímo v Austrálii, piloti Stefan Simmerer a Dirk Gion stavěli mobilní větrné elektrárny pro dobíjení vozidla. Kromě toho ujeli stovky kilometrů s pomocí tažného draka – pokud vál vhodný boční vítr, vytáhli velkého nafukovacího tažného draka.

"Wind Explorer" je absolutně lehký, větrný elektromobil, otevřený dvou místný roadster, který váží 200 kg včetně baterií a větrné turbíny (je přesně o 67 kilogramů těžší, než oba piloti dohromady).

"Wind Explorer" v sobě spojuje nejmodernější baterie s lithum-iontovou technologií, sendvičovou technologie z lehkých uhlíkových vláken, pneumatiky s nízkým třením a aerodynamický tvar. Je tak účinný, že již malá větrná turbína na palubě auta může produkovat dostatek energie pro denní vzdálenost 250 až 400 km. Pro srovnání: na 100 kilometrový úsek, "Wind Explorer" spotřebuje zhruba poloviční množství elektrické energie, které je potřebné k praní a sušení prádla při jednom obvyklém vyprání.

Wind Explorer Wind Explorer Wind Explorer Wind Explorer

Výchozím bodem pro cesty, byl přechod na jih od Perthu v Albany (nejzazší jihozápadní bod v Austrálii). Odtud trasa vedla po jižním pobřeží přes Nullarbor Plain, Adelaide a Melbourne až do Sydney na Tichý oceán. "Wind Explorer" byl schopný urazit 200 až 490 kilometrů denně. Prvních 1000 kilometrů v západní Austrálii bylo určeno na nastavení a doladění větrné turbíny a nabíjení lithium-ion baterie. Během těchto testovacích dnů, byla využívána elektrická energie z australské sítě. Po překročení hranice do Jižní Austrálie se již tým plně spoléhal výhradně na vlastní energii vytvořenou větrnou elektrárnou.

Wind Explorer

Technické údaje:

Poznámka: Pračka při praní a sušení 5-kg prádla, při normálním nastavení, spotřebuje cca. 4 KW/h. To umožňuje "Wind Exploreru" ujet přibližně 200 km.

Wind Explorer Wind Explorer Wind Explorer Wind Explorer

Jednotlivé etapy

Přibližně 4800 km přes australský kontinent z Albany do Sydney. Z toho:

Wind Explorer Wind Explorer Wind Explorer Wind Explorer

Video z cestování pomocí tažného draka

 

 

 

 

Text a fotografie použity ze stránek projektu http://www.wind-explorer.com/