Zdroj: http://www.draci.net/slava-axel.a35.html  •  Vydáno: 15.2.2010 21:51  •  Autor: PeVal

Sláva - axel

naish logo Chcete se naučit jeden ze základních triků s akrobatickým drakem? Tak si přečtěte tento článek a pak hned vyražte trénovat.

Sláva! Tak jsem se ho konečně naučil, takže ho teď můžu naučit Vás! Trvalo mi to z různých důvodů cca 3 roky, ale teď si myslím, že se to dá v pohodě zvládnout za týden, ale kdyby se Vám to trochu protáhlo, tak to rozhodně nevzdávejte, protože jsem zářný příklad toho, že se to nakonec naučí každý ;-)

Naučte se přistávat!

"S drakem se neběhá, drak se pouští!" - heslo, které nás při hře s draky odlišuje od malých dětí u akrobatických draků NEPLATÍ!

Je to sport jako každý jiný, takže musíte lítat, až z Vás bude pot stříkat (i kdyby to bylo jen 2x25 m věčného obracení draka na záda, protože "Kdo nepadá, lítá pod hranicí svých možností!" ;-)

Leťte s drakem rovnoběžně se zemí, prudce zatočte kolmo vzhůru a ihned rozběhněte se směrem k němu. Šňůry se prověsí a drak spadne. Časem zjistíte, že někdy stačí popojít, jindy předpažit ...
Dál nečtěte, běžte zkoušet a vraťte se, až se Vám drak bude dolů ladně snášet a dosedávat na konce křidel. A nezapomeňte na OPAKOVATELNOST! Jedna vlaštovka sice potěší, ale jaro nedělá ...

Hurá na něj!

Pro jednoduchost popíšu pouze jednu z mnohačtyř možností.

Leťte s drakem z leva do prava rovnoběžně se zemí, prudce zatočte kolmo vzhůru a povolením šňůr na krátký okamžik draka zastavte ve vzduchu, jako by jste se chystali přistát (sprostě se tento okamžik jmenuje SNAP STALL). Povolte levou šňůru - drak zakloní křídlo, jako by se chystal dát někomu facku a pak škubněte, aby tu facku opravdu dal. Pravá ruka v té době už povoluje a levá ji ihned po škubnutí následuje. Pokud dostatečně nepovolíte a šňůry se dostatečně neprověsí, zachytne se za ně konec křídla a drak skončí "ve vrtuli", takže neváhejte a už ve chvíli škubnutí startujte dopředu (pravá dřív, pak srovnat). Drak se otočí kolem svislé osy. Nakonec stačí přitáhnout a odletět.

Video od turkishbond007

Video od allikabi. Jak poznamenává sacredmoon: "Ta rotace není zrovna správně, ale to už časem poznáte."


Proč mi to trvalo tři roky?

No a pak to zkuste i na druhou stranu, a pak znova tu první, ale povolit a cuknou vnější a znova to samý na druhou stranu ...

Kdyby se Vám zdálo, že už to šlo a zase to nejde, vraťte se o krok zpět - řekněte si co budete lítat - osmičky, čtverečky, hranaté písmenko U, přistání na levém kraji okna, na pravém ..., uprostřed ... a po chvíli znova AXELa - vodorovně, zastavit, napřáhnout, jedna ruka cuká druhá už povoluje, prověsit, přitáhnout.

Až se Vám podaří, kdykoliv si usmyslíte, tak ho teprve umíte. No a pak KASKÁDU, FONTÁNU, ... a vzhůru na drakiádu ať je Vás taky někde vidět!

drak Benson Gemini