Zdroj: http://www.draci.net/zakladni-trikove-pozice.a37.html  •  Vydáno: 26.8.2009 10:59  •  Autor: PeVal

Základní trikové pozice

Popis základních trikových pozic - Backflip (Turtle, Popturtle), Pancake (Fade-out), Fade (Fade-In, Inverted backflip, Fractured Axel), Reverse Turtle a Front Flip.

Backflip (Turtle, Popturtle)

Backflip je pozice, kdy drak směřuje na svých zádech nosem od nás.

Do této pozice dostaneme draka velmi jednoduše. Při letu vzhůru (nebo když drak je ve své klasické poloze špičkou vzhůru) draka trochu popoženeme zatáhnutím za obě šňůry a bezprostředně potom draka povolíme natažením rukou příp. kroky vpřed (provis šňůr neboli Slack). Drak si lehne na záda.

Z této pozice se dostaneme tím, že draka ještě povolíme (ovšem ne dále do Roll) a následně zatáhneme silně za obě šnůry tak, že se drak vrátí do své normální polohy.

V tomto případě je nutné experimentovat. Ne každý drak se chová stejně. U některého pomůže větší či menší zatáhnutí jedné ze šňůr. Také je možné se dostat z Backflip přes Reverse Turtle.

Tato pozice je pozicí stabilní.

Pancake (Fade-out)

Pancake (pánvička) je pozice, kdy drak leží na břiše špičkou od nás.

Do této pozice se dostaneme tak, že při letu odshora dolů (drak letí špičkou dolů) máme ruce v maximální poloze za zády a následně pohybem rukou a těla vpřed povolíme maximálně šňůry. Tak docílíme toho, že se drak položí na břicho. Nejideálněji je možné dostat draka do této pozice při slabém větru. Čím větší vítr, tím důrazněji musíme provádět Slack a tím rychleji se musíme pohybovat směrem k drakovi.

Pozice Pancake je základ pro provádění triku Flic-flacflat spins.

Tato pozice je pouze pozicí přechodovou.

Fade (Fade-In, Inverted backflip, Fractured Axel)

Fade je pozice, kdy drak leží na zádech špičkou k nám. Šňůry leží na drakovi a procházejí kolem špičky.

Do Fade pozice dostaneme draka několika způsoby.

Tato pozice je pozicí stabilní.

Reverse Turtle

Reverse Turtle je Fade poloha, kdy drak leží na zádech špičkou směřující k nám. Šňůry jsou v tomto případě za drakem, tedy nejsou položeny na drakovi směrem k nám přes špičku, ale směřují od nás a jsou pod drakem.

Do této polohy se dostaneme přes Pancake pozici. Ovšem nezastavíme draka v poloze Pancake, ale uvolníme šňůry ještě více tak, že sklouzneme s drakem dále a přetočíme ho z Pancake rovnou do Reverse Turtle.

Pokud bychom pokračovali dále v přetáčení, máme základní roll pro Yo-yo.

Další způsob jak dostat draka do Reverse Turtle je, že provedeme Backflip a následně lehce zatáhneme za jednu ze šňůr, čímž se drak otočí nosem k nám.

Ovšem ne každý drak je na zádech stabilní.

Pokud bychom pokračovali dále v rotaci kolem osy, ukroutíme Línou Zuzanu, tedy Lazy Susan trik.

Reverse Turtle je spíš přesněji mezipoloha při Reverse Yo-yo, Wap-do-wap nebo přetaženém Flic-flac.

Tato pozice je pouze pozicí přechodovou.

Front Flip

Front Flip je pozice, kdy drak leží na břiše nosem směrem k nám.

Tato pozice není možná v silnějším větru. Je to spíše poloha pro in-door létání nebo pro SUL draky. Měli bychom jí docílit rotací z pozice Pancake o 180o. Přes pozici Front Flip rotací z Pancake provádíme otočku Flat spin 180 příp. Flat spin 540 nebo trik Slot-machine.

Front Flip je možný i v normálním větru s normálním drakem, kdy se při letu nahoru lehce povolí a po mírném odklonu špičky se výrazně zatáhne a drak se přetočí do Front Flip. Taky se do něj dá dostat přetaženým Half-axelem. A hlavně je to výchozí poloha na Yo-yo.

Tato pozice je pouze pozicí přechodovou.


Poznámka: popis triků upřesnil a doplnil ORER