Zdroj: http://www.draci.net/tak-leta-drak-akrobat.a68.html  •  Vydáno: 10.10.2009 17:29  •  Autor: PeVal

Tak létá drak akrobat

Převzatý článek z Hospodářských novin z jejich přílohy INmagazínu o létání s akrobatickými draky.

létání s akrobatickým drakem

Připomínají netopýry a zkušení piloti s nimi umí dělat několikanásobné otočky, spirály a lety střemhlav. Jejich ruce při tom předvádějí úchvatný tanec, takže zážitek z takové podívané je dvojnásobný. Zkoušet pilotovat větrného "netopýra" mohou děti od šesti let. A nejen na podzim. Také u akrobatického draka platí, že létá kdykoliv, pokud fouká.

Oproti tažným drakům ve tvaru křídla bez pevných součástí jsou akrobatičtí draci menší, mají zašpičatělý tvar a konstrukci z pevných, ale lehkých materiálů. Na rozdíl od běžných jednošňůrových draků, kteří se dají ovládat pouze odmotáváním šňůry a pobíháním, se ale ovládají pomocí dvou šňůr, což umožňuje dělat s nimi různé triky.

Zpočátku osmičky, čtverečky, hranaté písmenko U nebo trénovat přistání v různých částech letového okna. Jakmile zvládnete základní úkony, můžete se pouštět třeba do axelů, což je rotace draka o 360° břichem dolů, nebo zkusit pánvičku, tedy přistání s drakem na zemi břichem dolů, nosem od pilota. Triků je ale daleko víc různých stupňů obtížnosti. Jejich prováděním se piloti na drakiádách trumfují.

S čím začít?

Než se dostanete na výše popisovanou úroveň a budete dělat přemety s čipernými dráčky, je potřeba trénovat. Pro začátek nejlépe s drakem, který má robustnější konstrukci, většinou s laminátovými vzpěry, a potah z tlustšího materiálu, aby drak přežil časté počáteční karamboly. Počítejte však s tím, že takový drak je těžší, což omezuje jeho létání ve slabším větru, a za těchto podmínek i ovladatelnost.

Je také potřeba zvolit správnou velikost. "Ti, kdo neví nic o světě akrobatických draků, si myslí, že létat s velkým drakem o rozpětí 160 až 250 cm je složité a těžké, a proto většinou požadují malé draky o velikosti 110 až 130 cm. To je ale omyl. Malí draci jsou velmi rychlí a pro nezkušené je nesnadné jejich let řídit," upozorňuje Milan Jahoda, majitel firmy Aikon, která se prodejem i výrobou akrobatických draků zabývá.

S velikostí draka a větrem je to podle něj stejné. Velcí draci budou létat lépe ve slabším větru než malí draci. Na druhou stranu velcí draci mají větší tah v silnějším větru, což může začátečníkům dělat potíže.

Drak na víc použití?

létání s akrobatickým drakem

Při koupi draka je nutné se rozmyslet, zda půjde o kratochvíli na několik málo podzimních víkendů, nebo o dlouhodobějšího koníčka s aspirací na zdokonalování triků.

Ceny akrobatických draků nejnižší kategorie se pohybují od tří set do tisíce korun. Zvládají základy letu, jednoduché otočky a zatáčky, majitel si ale musí většinou sám nastavit stejnou délku šňůr, jinak má s ovládáním velké problémy.

Ceny akrobatických draků pro náročnější začátečníky, kteří by se chtěli v budoucnu zdokonalovat, začínají na tisícikoruně a mohou se přiblížit až k hranici dvou a půl tisíce korun. Součástí vybavení těchto draků bývají i kvalitní stejně dlouhé šňůry, u kterých nehrozí, že by se protahovaly, a lze s nimi trénovat náročnější triky.

Kdo u pouštění akrobatických draků vydrží a po čase mu základní modely pro začátečníky nebudou stačit, může pokračovat nákupem výkonnějšího draka v relacích tři až osm tisíc korun. Draci "profesionálních" pilotů už vyžadují položky přesahující deset tisíc korun.

Když pouštíte draka

Létání s draky je zakázáno v okolí 3 km od dopravních letišť a rovněž v blízkosti přistávacích ploch vrtulníků záchranné služby. Draci se nesmějí pouštět ani v chráněných krajinných oblastech nebo v nebezpečné blízkosti lidí a zvířat. Například koně na ně mohou nepřiměřeně reagovat, zrovna tak řidiči, pokud drak létá příliš blízko veřejných komunikací.

Každý drak je konstruovaný pro určitý větrný rozsah, což je rozmezí přípustné síly větru. Výrobce ho uvádí na obalu draka nebo na svých internetových stránkách. Optimální je létat s drakem ve středu udávaného rozsahu. Při létání na spodní hranici se zhoršuje ovladatelnost, naopak při létání v oblasti horního rozsahu nebo přes něj může dojít k deformaci nebo poškození draka. Webové stránky s informacemi o větrném proudění: létání s akrobatickým drakem
www.windguru.cz,
www.meteopress.cz,
www.chmi.cz/meteo/ov/aladin/results/,
www.madard-online.cz.

Děti mladší šesti let let by řiditelné akrobatické draky nemusely zvládnout, protože nemají ještě dobře vyvinutou koordinaci pohybu. Je vhodnější pořídit jim jednošňůrového draka, který dovoluje ovládat pouze pohyb po vertikálách.

Kam pro radu

www.draci.net - informace o akrobatických i tažných dracích, prodejna a půjčovna vybavení, návody na stavbu draků
sport.syta.cz - prodejna a půjčovna akrobatických i tažných draků
www.kitebuilder.com/plans/sport - návody na stavbu draků
www.kiteplans.org - návody na stavbu jedno- i vícešňůrových draků a příslušenství

Autor: Tereza Hromádková
Hospodářské noviny, příloha INmagazin