Zdroj: http://www.draci.net/drakiada-boritov-2009.a78.html  •  Vydáno: 25.9.2009 18:48  •  Autor: PeVal

Drakiáda Bořitov 2009

Informace o průběhu drakiády.

Sobotní úvodní akce se pro malou účast návštěvníků nekonala. Je to škoda, protože to bylo vždy velice zajímavé a pěkné

V neděli (13.9.2009)dopoledne to s počasím vypadalo zajímavě. Bylo pěkně a svítilo sluníčko, ale vítr nic moc. Foukalo poryvově 1-4 Bfr, takže se draků do vzduchu moc nechtělo. Okolo poledne se začalo zatahovat a i vítr se již trochu zvedl a ustálil. Odpoledne bylo již zataženo úplně a byla docela zima, ale vítr naštěstí vydržel a snažil se fučet. Nebylo to nic moc, poryvový a někdy šel až do bezvětří, ale draky se ve vzduchu dařilo držet. Jen soutěž v akrobatickém létání nebyla až tak moc regulérní, protože někomu foukalo slušně, jinému v poryvech od 0 do 5 m/s ;-) Co se týče návštěvnosti, tak to dopoledne vypadalo bídně, ale odpoledne se již objevili davy zájemců s draky a také se začala plnit obloha.

Byl jsem velice rád, že se podařilo dorazit jak akrobatickým letcům z Brna a okolí, tak i z Čech. Přijeli opět Miri(323F) a Sacredmoon, nyní již se svými přítelkyněmi, které také létají. Což je velice potěšitelné, protože se řady rozrůstají i o ženský element ;-) ORER se omluvil, že mu to letos nevyjde. Místo něj, jej velice kvalitně a na výši nahradil Michal47 (ten to si mimo jiné své akrobatické draky šije sám).

V soutěží v létání s akrobatickými draky byly na české poměry k vidění úžasné kousky. Nejlépe se umístil Michal47. Vzhledem k pokročilé akrobacii a trikům některých letců, budeme muset do budoucna zvážit rozdělení a vytvoření dvou skupin. Začátečníci, kteří by létali jen jednoduché akrobatické prvky (spíše prvky na přesnost letu) dané sestavou. A zkušenější, kteří by létaly již volné akrobatické sestavy nejspíše omezené časem.

Powerkitingu se díky větru moc nedařilo, ale přesto si někteří létali s menšími cvičnými draky a pár jedinců zkusilo i létání na místě s draky větších rozměrů.

Kdo draka neměl, mohl si jej zakoupit na našem stánku. Zájemci se mohli podívat na různé typy draků, případně klást zvídavé otázky z dračí teorie, ale i praxe ;-)

Všeobecné informace o drakiádě